KULTUR + EQUINOX = KULQUINOX / KULTURJEVNDØGN

Kulturjevndøgn er et av konseptene som er utviklet av Cosmic Wind Cultural Collaborations, og manifesterer seg som festivalen Kulquinox. Kulquinox finner sted to ganger i året, i tiden rundt høst- og vårjevndøgn. Besøk oss eller kontakt oss ved neste kulturjevndøgn og finn ut hva vi driver med!


Festivalen Kulquinox ble satt opp etter at Cosmic Wind etablerte et kulturhus på Stabekk i 2007. Huset ble raskt et naturlig møtepunkt for aktører på kulturscenen, lokalmiljøet og venners venner. Det ble mangt et lystig lag. I 2008 ble det derfor for første gang i organisert form, rigget til i hus og hage for konserter, lys, utstillinger, dans, debatt, film, lek og akrobatikk. Det første Kulquinox var en realitet.

Det som begynte som en stor sommerfest, bygget seg gradvis opp til å bli en festival der utøvere innenfor mange genre treffes og utveksler erfaringer. Formålet med festivalen er å lage et event med tilhørende workshops, som fremmer samarbeid på tvers av kunstneriske sjangre og kulturelle grenser. Prosjekter er ment som en møteplass for artister og publikum med ulik bakgrunn, fra alle samfunnslag. I tillegg har festivalen en sosial profil, og ønsker å være en aktør i positiv lokal samfunnsutvikling.

Første Kulquinox (video her) gikk av stabelen i Markalleen 13 C på Stabekk sensommeren 2008. Det var både hagescene, innescene i første etasje, utstillinger, debatt og fortellinger i andre og eget filmrom på loftet. Hus og hage var fullt av folk og festen varte til solen viste sine første, vakre morgenstråler.

Våren 2009 var det atter en gang tid for Kulquinox. Det ble det laget et mini-bigjump - “hopp i haven” - på Stabekk og utescene i snøen. God mat, gløgg og annen styrkende drikke gav energi til nok en lang natt med musikk, kultur og kunst, snø og isfigurer, huler, aking og en legendarisk trick-session på hoppet.

Høsten 2009 dro Cosmic Wind på prosjekttur til Burning Man-festivalen i Nevada. En gruppe nordiske artister deltok, og inspirert av denne opplevelsen gikk Kulquinox igjen av stabelen i hagen på Stabekk. Kulquinox hadde da “Burning Chair” som undertittel, en opphøyet stolinnstallasjon ble påtent som et av flere klimaks den kvelden og natten. I tillegg til et langt og variert program var også en liten markedsplass med salg av håndverk og kunstprodukter på plass.

Våren 2010 var det igjen klart for vårlek med snørester og utescene, konserter, utstillinger og performative innslag med en snøhvit backdrop. Blant annet husker mange en Diplomis-dukke som en av de syv dverger. Festivalens mange glade publikummere og artister begynte å tære på den litt begrensede hage- og husplassen, og det ble speidet etter nye beiteområder.

Cosmic Wind rettet blikket mot Brambanigården i Sandvika, og med god hjelp fra en svær gjeng aktører og frivillige, fant første versjon av Kulquinox i Sandvika sted høsten 2010. Musikkflekken, Musikkcaféen, Lille Scene og Lykkehaven utgjorde scenene og alt fra fordrag til musikk, dans, multimedia, tryllekunst, ansiktsmaling og teaterlek for både barn og voksne sto på programmet.

Lite snø gjorde vårfestivalen 2011 til en rolig event tilbake på Stabekk, men høsten 2011 (bilder fra høsten 2011) ble stortromma dratt fram. Over 100 artister fra de fleste genre uttrykte seg på Sandvika teater, Musikkflekken, Lille Scene og ikke minst på den nye Bakgårdsscenen.

De hvite veggene i Bakgården i Brambanikomplekset utgjør et enormt potensial for lyssetting og projeksjoner, og festivalen begynte virkelig å ta form og finne seg til rette i sine nye omgivelser. I tillegg til fullt program på alle scenene, var det markedsplass for kunsthåndverk og både store og mindre organisasjoner var tilstede for å markedsføre seg og nyte omgivelsene.

Dette ble fulgt opp på vårfestivalen 2012, der strålende sol fylte Bakgården og varmet en fornøyd hærskare av publikum i absolutt alle aldre, som møtte opp for et stort og variert program. Strandloungen, komplett med palmer, sand og strandstoler, var ideell for barna på ettermiddagen. Området er også et perfekt hangout for folk i alle aldre utover kvelden og natten, med bål og perfekt utsikt til hovedscenen.

Kulquinox, 15. september 2012, uten tvil en suksess, vår største og hittil best gjennomførte Kulturjevndøgn! Alle tilbakemeldinger fra artister og publikum tilsa også at de hadde hatt en spennende og interessant opplevelse, utenom det vanlige. Det var som alltid eget program for de yngre på ettermiddagen, parallelt med det generelle programmet, som blant annet besto av akrobatikk, visuell utsmykking av hele festivalområdet, installasjoner og et live bryllup på bakgårdsscenen. I tillegg var det dans, trylling, astronomishow, bålbrenning og selvsagt mengder av god musikk! Takk til alle som bidro og besøkte oss!

Kulquinox er ikke en vanlig festival. Du vil skjønne hva vi mener når du er der.

VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE: